Pälsvård/trimning

Pälsvård/ trimning

Vad som är grunden till att få en Strävhårig fox i bra pälskondition, är att man varje vecka kammar igenom hundens päls ordentligt, INTE bara på ytan utan att man går ner i botten på pälsen med kammen och håller emot med sin andra hand i päls och hud ovanför där man kammar. Det är också viktigt att man reder ut eventuella tovor i benhåren och i armhålan vid frambenen där dessa lätt bildas.
DENNA RUTIN ÄR VIKTIG
för att det lösa hår ni får med vid kamningen, ger plats till ny päls och gör att när hunden ska trimmas finns det ny kort päls på tillväxt, när trimning ska ske. Detta gör att den som ska trimma din fox får ett mycket bättre resultat vid de 4 ggr/år, som rekommenderas att ett Strävhår ska trimmas. Tänk på att din fox mår mycket bättre vid regelbunden pälsvård av dej som ägare och att din trimhjälp får en välkammad päls att jobba med.
Så här är ett försök att beskriva hur trimning av våra Strävhår bör gå till och varför dom ska trimmas och inte klippas. 

När pälsen är mogen avlägsnar man det gamla, långa täckhåret med hjälp av en trimkniv – den är inte avsedd att skära av pälsen, endast att ge grepp och stöd åt fingrarna. Den nya pälsen som växer ut är skinande blank, sträv, smutsavstötande och vädertålig. Den mjuka underullen släpper periodvis och för att slippa ”dammråttor” kan den dras av med en ullkniv.
För att se om pälsen är mogen att lätt dras bort, framträder en gråvit färg i botten på stråna. Då är de redo att tas bort, släpper lätt med ett ryck och lämnar plats åt ett nytt strå att bildas i hårsäcken.  Klipper man istället den långa pälsen blir bara det gråa i botten kvar vilket resulterar i en grådaskig färg och mjuk päls på din foxterrier.

Använder man trimkniv skall man fatta de yttersta topparna av hårstråna
mellan knivbladet och tummen, inte bara tumspetsen. Handleden skall vara fast och det är viktigt att man drar med  armen och att INTE böja handleden.       
Ta en fast grepp med andra handen i huden ovanför och håll emot. Segdra aldrig utan dra med en fast knyck.      Styrkan sitter i den muskel som pressar tummen mot knivbladet.
VAR NOGA MED ATT DRA I HÅRENS VÄXTRIKTNING och kamma ofta, för att se att det blir jämt borttaget.
Verktyg som man behöver, förutom trimkniv, är kam, ullkniv eller ullkarda, sax och klotång. Det finns många typer av trimknivar o kammar,  så fråga er uppfödare, vad som är bäst till just foxterrier, innan ni skaffar dessa.
Ytterligare något som är bra att ha, är ett trimbord och trimgalge, men det bör inte införskaffas förrän man verkligen är säker på att man vill trimma sin foxterrier själv.

Som sagt, klipper man foxterrierns päls försvinner den sträva pälsen och blir gråaktig, mjuk och ullig. En ansvarsfull uppfödare ger alltid råd och anvisningar om när det är dags för den första trimningen av den unga hunden. I allmänhet har valpullen avlägsnats av uppfödaren när valpen levereras. Vid 4-5 månaders ålder brukar det vara dags för en första nedtagning av pälsen. Förhoppningsvis gör din uppfödare detta, om ni inte bor alltför långt ifrån varandra, annars rekommenderas någon kunnig trimmare med gott renommé. Om man är hänvisad enbart till någon ”allmän hundklippare” bör man hellre försöka själv. Med tålamod och litet hjälp att hålla i hunden kan man mycket bra plocka pälsen med ”fingertutor” på tummen och pekfingret. Är pälsen riktigt ”mogen” brukar det inte vara svårt. Fatta 7-8 hårstrån och lossa dem med en liten knyck, segdra inte.
VAR NOGA MED ATT DRA I HÅRENS VÄXTRIKTNING och kamma ofta, för att se att det blir jämt borttaget.
Om ni inte vill ta er an trimningen själv, be gärna er uppfödare om råd för att hitta  en bra trimsalong i närheten av, där ni bor. Dessvärre måste man ibland åka några mil för att hitta rätt trimmare till sin foxterrier, då inte alla trimsalonger kan konsten att just trimma.

Det är bra när valpen har kommit till sitt nya hem, att man vänjer valpen att minst en gång i veckan stå på ett stadigt bord med halkfritt underlag, och där kamma igenom pälsen och klippa klor. Låt då också gärna andra människor ta i hunden, titta på tänderna, känna och klämma lite grand, så valpen blir van att handskas med. Detta är viktigt för framtiden, då hundens päls ska skötas och när hunden ska besöka veterinär. 

Återigen!
En vuxen strävhårig foxterriers päls ska kammas igenom ordentligt en gång varje vecka, samtidigt som man också bör klippa klorna. Foxen ska trimmas MINST 4 ggr/år och vill man ha en mycket lättskött päls kan man göra det oftare.
En välskött strävhårig foxterrier är en fröjd för ögat.