Att ha strävhårig foxterrier

Då har man aldrig tråkigt

Strävhårig foxterrier en ras med gamla anor

Inkarnationen av begreppet terrier och troligen den äldsta terrierrasen. Ursprungslandet är England där den användes till grytjakt. I Sverige används den numera inte till jakt. Strävhårets renrasiga stamfader var ”OLD TIP” född 1866. Till Sverige kom rasen i slutet på 1800-talet. Svenska Strävhåriga Foxterrierklubben bildades 1979. Rasen har utvecklats från 50- och 60 talet till att bli en trevlig sällskaps- och familjehund, med ett vänligt och stabilt sinnelag och en stor portion humor i sig. Om du en gång ägt en Strävhårig Foxterrier är det tveksamt om du vill ha en annan ras. Med sin lekfullhet och livsglädje är Strävhåret den ideala hunden för en aktiv familj.

En stor hund i litet format

Strävhåret är en förhållandevis liten hund, ca 38-40 cm över manken. Men storleken är inget hinder för en Strävhårig Foxterrier, den kan göra det mesta en stor hund kan. Den är lätt att ha med överallt med sitt behändiga format. Pälsen är sträv, trefärgad, vit med svarta och bruna tecken. Rasen ska ge ett balanserat intryck. En välvårdad Strävhårig Foxterrier är en fröjd för ögat.

Alert och nyfiken ras

Den Strävhåriga Foxterriern är alert, kvick och rörlig. Strävhåret vill alltid vara i fokus, där det händer något och tycker det är roligt att följa med både i bil, båt och på sköna promenader. Men den är också en hund som gärna ligger i soffan och slappar. Det är en sund och frisk ras som aldrig varit föremål för hälsoprogram.

Rasen som inte fäller

Strävhåret är en trimras. Vardagstrimning och pälsvård är inte så svårt att lära sig, gör man fel så växer håret ut igen. Trimning innebär att pälsen dras av, när den är mogen, vilket lämnar plats för en ny päls att växa ut. Klipper man en Strävhårig Foxterrier blir pälsen silkesmjuk och lockig och tappar sina vackra färger och sin sträva struktur, som står mot väta och smuts. Vill man inte själv trimma sin hund finns det trimmare runt om i landet som även kan trimma en Strävhårig Foxterrier. Strävhåriga Foxterrierklubben anordnar varje år trimkurser. Du bör själv kamma igenom pälsen ordentligt med stålkam 1 gång i veckan och då också passa på att klippa klorna.

Uppfostran

Vill du ha en trevlig familjemedlem, ska du vara konsekvent i din uppfostran, inte minst för hundens egen trivsel. Köper man en 8-10 veckors valp har man stora möjligheter att redan från början, när valpen kommer till sitt nya hem, lära den vad som är tillåtet eller ej och på så vis få en underbar vän för livet. Med ett Strävhår, som med sin nyfikenhet och envishet, gärna testar gränserna, är det extra viktigt att du från början är klar över hur du vill ha din hund.

Den aktiva familjehunden

Det är en ras med mycket livsglädje och energi, som den måste få utlopp för, oavsett om man väljer att träna aktivt med t.ex. spår, agility, lydnad eller gå lustfyllda promenader med familjen. Strävhåret är smart, påhittig och läraktig visar gärna upp sina konster. Däremot skall man undvika att överaktivera sin hund. Låt hellre hunden jobba med huvud och näsa i stället för boll- och pinnkastning. Den tycker om barn, men leken får inte bli för våldsam, då både barn och hund har samma positiva energi. Det är viktigt att hunden ska ha möjligheter till lugn och ro.

Man bör som strävhårsägare

Förvänta sig en hund som noterar det mesta som händer, som alltid är glad och positiv, hittar på hyss, är smart, lättlärd, och som älskar att vara i fokus. Trivs man med det, då är en Strävhårig Foxterrier rasen för dig.